FacebookInstagramLinkedInmenu-iconPinicon-playscroll-downsearchTwitterWhatsappYouTube

Vinterdäckmärkning

Snöflingesymbolen informerar om däckets bra grepp även i svåra förhållanden. I krävande förhållanden rekommenderar Nokian Tyres vinterdäck på fordonets samtliga axlar. Mycket viktigt är att även däcken på släpvagnen ger bra vintergrepp. Det är vanligt att släpvagnsdäcken glöms bort, även om över 50 procent av en fordonskombinationens vikt ligger på släpvagnen.

Nokian Hakkapeliitta Truck och Nokian Hakka Truck från Nokian Heavy Tyres har fått det officiella godkännandet för snögrepp, eller den så kallade snöflingesymbolen. Märkningen används sedan tidigare på personbilsdäck och är en garanti för att däcket är officiellt godkänt som vinterdäck. För att ett däck ska bli godkänt, testas vintergreppet enligt den så kallade snöaccelerationsmetoden.

Bevisad säkerhet kravet för snöflingesymbolen

Däck som har fått den officiella snöflingesymbolen är godkända för krävande vinterförhållanden. Definitionen för traditionella vinterdäck anges i den europeiska ECE-regeln 117.02. Enligt den ska däckets mönster och materialet eller konstruktionen i slitbanan vara utvecklade huvudsakligen så att däckets egenskaper i krävande snöförhållanden är bättre än på vanliga däck, när det gäller start, körning och inbromsning av fordonet.

För att ett däck som är avsett för krävande snöförhållanden ska få märkningen, krävs ett godkänt accelerationstest på snö där däcket ska vara minst 25 procent bättre än referensdäcket. Accelerationstestet på snö används därför att resultatet är lätt jämförbart. Testet visar på ett bra sätt däckets greppegenskaper på snö, men inte dess isgreppegenskaper.

Läs mera:
Nokian Hakkapeliitta Truck och Nokian Hakka Truck - pålitliga köregenskaper i varierande vinterförhållanden