FacebookInstagramLinkedInmenu-iconPinicon-playscroll-downsearchTwitterWhatsappYouTube

Tester och productutveckling

Med hjälp av forskning och produktutveckling söks ständigt nya lösningar för att producera ännu bättre material och slitbanor.

Produktutvecklingens ledstjärna är principen om den hållbara säkerhetens produktutvecklingsfilosofi. Sortimentet av innovativa produkter växer ständigt. Den hållbara säkerheten innebär också att Nokian Noktop regummeringsmaterial utvecklas för att fungera optimalt i de lokala väg- och trafikförhållanden samt för att uppfylla förarens specialbehov.

Cirka hälften av produktutvecklingsbudgeten går till att testa nya produkter. Produkterna som är avsedda för nordiska förhållanden måste testas i autentisk miljö. Nokian Tyres har i Ivalo, norra Finland ett 660 kvadratmeter stort testcenter där man testar vinterprodukter i cirka fem månader varje år. På testbanan i Ivalo görs bland annat bromsnings- och accelerationstester samt testas däckens manövrerings- och greppegenskaper på is- och snöunderlag.

Nokian Noktop regummeringsmaterial testas ständigt i förhållanden där greppet och hållbarheten sätts på hårda prov. På testcentret finns snö, is, slask, vatten, vägspår som dubbarna har gjort och olika vägbanor av grus, asfalt och betong. Erfarenheterna från alla dessa underlag finns med när nya hållbara gummiblandningar och mönster för olika användningsändamål utvecklas.